Ракът на матката - злокачествен тумор, развиващ се от матката, който може в своето развитие да се разспространи по целия организъм. Ракът на матката е широко разпространен в съвременната онкологична статистика.

Причини за рака на матката

Съществува редица фактори, които могат да провокират развитието на рака на матката. Но засега съвременната медицина не може да определи точно причината за появата на болестта.

Резултатите от множество изследования потвърждават - сред рисковите фактори за рака на матката внимание заслужават захарният диабет, хипертоничната болест, инфектирането с човешки папилома вирус, пушенето, нарушенията в менструалния цикъл, венерическите болести, късната менопауза, ранното начало на полов живот, използването на перорални контрацептиви, безплодието, ранно първо раждане, голямото количество сексуални партньори.

Значим рисков фактор се явява и затлъстяването. Ако теглото на жената нарушава нормата с 10-25 кг., нараства заплахата за заболеването примерно 3 пъти.

Признаци и симптоми на рака на матката

За всички жени над 40 години се препоръчва внимателно отношение към появата на различни потенциални признаци и симптоми на рака на матката. При откриването на рака на матката веднага след появяването на симптомите, най-висок шанс за пълно оздравяване има при минимален период между диагностицирането и започването на лечението.

Но трябва да се признае - симптомите на рака на матката обикновено се проявяват едва в късните стадии на болестта.

Признаци на рака на матката до настъпване на менопаузата

Периодът на установяване на менопауза се съпровожда от нередовни кръвенисти отделяния от влагалището, които всеки месец стават все по-редки и оскъдни. Симптомите на рака в този период се ограничават в появата на кръвенисти отделяния от влагалището, които с течение на времето не стават по-малко обилни и по-редки. Също признак на рака на матката може да бъде ситуацията, при която месечните кръвотечения постепенно са били все по-редки и оскъдни, но след това са станали все по-чести и обилни.

Признаци на рака на матката по време на менопаузата

В периода на климакса, и ако при жената не е имало месечни кръвотечения, поне в няколко месеца, симптомите на рака се състоят в появата на каквото и да е кръвенисти отделяния или каквото и да е влагалищно кръвотечение, без зависимост от продължителност, честота, количество.

Без зависимост от наличието на менопауза и възрастта на жената, възможни симптоми на рака на матката могат да са кръвотечение или поява на болеви усещанияу по време на секс или след него, появата на разтягащи болки в перинеума (междинницата), кръста, ниско в корема, при повишена уморяемост или забележимо намаляване на теглото.

Диагностика

Диагностиката на рака на матката предполага гинекологичен преглед, оглед на влагалищната част на шийката на матката, а така и на стената на самото влагалище, за да се изключи причината за кровотеченията, пряко свързани със заболеванията на тези органи. Ако ракът на матката се е разпространил на по-обширна област, се извършва допълнително изследване през ректума.

При различни симптоми, за да се открият ранните признаци на рака, от шийката на матката се взима биопсия чрез намазка за цитологично изследване,хистероскопия с биопсиая или пробно абразио при чести хронични или остри кръшотечения.Допълнителни методи при диагностика на рака на матката са - цистоскопия, ултразвукова томография, венозна урография, лимфография, ректороманоскопия, КТ, МР, тънкоиглена биопсия от тумора и лимфангиография.

Методи за лечение на рака на матката

Онколозите определят индивидуално тактиката за лечение в зависимост от общото състояние, възрастта на болната и от клиничния стадий на рака. При откриването на рака на матката в ранните стадии обикновено лечението се състои в пълно хирургично отстраняване на матката и аднексите, при което е необходимо едновременно да се отстранят и лимфните възли в таза.

 

В по-късните стадии на рака на матката се прилага лъчелечение и химиотерапия (лекарствя). Също може да се провежда и комбинироно лечение, предполагащо извършването на гама-терапия след оперативната намеса.

При рак на матката в трети стадий е показана предоперативната лъчетерапия. Лъчевата терапия като самостоятелен метод се използва при локално разпространени злокачествени тумори, и при различни противопоказания за извършване на операция. В третия и четвъртия стадий болестта се лекува с противотуморни препарати. При своевременното откриване и адекватно лечение може да се даде напълно благоприятна прогноза.

Отстраняването на матката е с цел отстраняване на поразеният орган избягване по-нататъшното разпространение на процеса.